Bu Blogda Ara

8 Nisan 2011 Cuma

DVB T/T2 ve Türkiye'deki karasal yayın!

Henüz Türkiye de analog ve uydu(satellite-DVB-S) yayınların hüküm sürdüğü bir dönemde dijital karasal yayınların yaygınlaşması için yıllardır çalışmalar devam etmektedir. Özellikle TRT nin başı çektiği bu çalışmalar maalesef çok yavaş ilerlemektedir. 

Türkiye'de durum böyle iken özellikle avrupanın önemli ülkelerinden başta Almanya, İngiltere ve Fransa olmak üzere birçok ülkede analog yayınlar tamamen kaldırılmaktadır. Bu durum, devlet tarafından yüksek çözünürlük ve resim kalitesi veren dijital karasal yayınların yaygınlaşması için zorunlu olarak uygulanmaktadır. Türkiye'de DVB-T konusunda henüz yeni yeni atılımlar yapılırken DVB-T2 yayın standartı olarak yayınlandı ve İngiltere'de aktif olarak kullanılmaya başlandı. Hatta 2010 dünya kupası DVB-T2 olarak yayınlanmaya başlandı.

Peki DVB-T ve DVB-T2 nedir? Getirdiği avantajlar nelerdir ve analog karasal yayınlardan ne farkı var?
  • DVB-T yayında görüntü ve ses kalitesi analog yayına göre oldukça yüksektir. Yayın standartı tamamen dijital olmakla birlikte band genişliğine çeşitli sıkıştırma teknikleri kullanılarak daha çok veri sığdırılabilmektedir. Genelde 16 QAM ve 64 QAM modulasyon tipi kullanılmakta ve her kanal için 7/8 MHz band genişliği ayrılmıştır. TV kanallarının birbirine karışması(komşu kanal problemleri) ve gölgelenme DVB-T ile minimuma indirilmiştir. DVB-T beraberinde interaktif hizmetleri kullanma olanağı da getirmektedir. 
  • DVB-T2 ikinci nesil dijital karasal yayın olarak bilinmektedir. DVB tarafından DVB-T nin uzantısı şeklind ortaya çıkmış ve kullanılan modulasyon şekli ve band genişliği bakımından DVB-T den ayrılmaktadır. Her kanal için daha yüksek oranda veri(bit rate) sağlandığından daha çok dijital bilgi taşınabilmektedir. Modulasyon şekli olarak da maksimum 256 QAM kullanılmaktadır. DVB-T nin getirdiği tüm avantajlar T2'de de aynen sağlanmaktadır.DVB-T den ve dolayısıyla analog yayınlardan daha iyi bir ortam sağlamaktadır. İngiltere, İtalya ve İsveç'te hızla yayılmaktadır.
Karasal yayın standardında önümüzdeki dönemlerde DVB-T2 ye hızla geçmesi öngörülmektedir. Türkiye'de henüz DVB-T bile yokken acaba tüm çalışmalar direk DVB-T2 ye geçme üzerine mi planlanmalı? Şahsi fikrim bunun çok yararlı olacağıdır...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder