Fotoğraf makinesi alırken dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar:
1-) Çözünürlük: TV ve kameralar da olduğu gibi fotoğraf makinelerinde de çözünürlük hala en büyük endişe. Öte yandan makinelerden biraz anlamaya başladığınızda, endişe etmeniz gereken konular arasında en önemsizi olduğunu göreceksiniz. Artık 8 mp den küçük makine bulmak pek mümkün değil. 5 mp bir makineyle 320 dpi'da 13x18 fotoğraflar bastırmak mümkünken, 8 mp(8 milyon piksel) bir makine size fazlasıyla yetecektir. Kocaman baskılar almak istiyorum diyorsanız, gidip 14.7 mp bir makine de alabilirsiniz elbette. Bugün TV de mükemmel çözünürlük olarak bilinen FHD-1920x1080 fotoğraf makinelerinde de artık kolayca elde edilen bir çözünürlük durumundadır. Dolayısıyla tüm makinelerin bu konuda sizi tatmin edeceği gerçeği var.
2-) Zoom: Pazarda sadece dijital zoom(yakınlaştırma) ile müşteri kandırmaya çalışan markalar kalmadı. En sıradan makinede bile x3 optik zoom bulunuyor. Ayrıca smartphone larda bile x4 zoom özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple düşündüğünüz makinenin optik ve dijital olarak x12 (optik x dijital) ve üzerinde zoom ayarında olması tercih sebebi olmalıdır.
3-) LCD: LCD ekran ergonomiklik ve tasarımsal olarak makinenin büyüklüğünü arttıran etmenlerdir. 3" küçük bir LCD almamaya özen göstermekte fayda vardır, zira çekimlerdeki detayları bu küçük ekranda göremeyebilirsiniz. Dokunmatik ekranlarda ise ışık şartlarına göre parlaklığın ayarlanması gibi fonksiyonlar her zaman keyiflidir ama cebinizi zorlayabilir.
4-) Video performansı: 30 fps (saniyede 30 kare), 1280x720 piksel video çeken bir makine, sizin için yeterli olabilir, nitekim 720p çekim dijital bir görüntü kalitesidir. Standart makinelerde hala 640x480p olsa da yakın zamanda bu kalmayacaktır. DivX (Bkz. Blog: Temel video formatları ve özellikleri) formatında video çeken makineler bile mevcut. Video kalitesi önemli olmakla birlikte önemli bir tercih sebebidir. Akıllı telefonlarda bile 720p HD çekim yapıldığı göz önünde bulundurulursa en az bu kalitede makine almakta fayda vardır. Bu özellik makine fiyatını arttırmakla birlikte teknolojik gelişmeler ışığında buna değer diye düşünüyorum.
5-) Pil ömrü ve hafıza kartı: Artık Ni-Mercury kalem pil kullanan makine kalmadı gibi. Hepsi yeniden şarj edilebilir lithium-ion pillerle geliyor. SD, en popüler hafıza kartı formatı Sony MemoryStick, Olympus ise xD formatlarında ısrar ediyor.
6-) Görüntü sabitleme ve yüz tanıma: Kompakt bir makine alırken artık en fazla bunlara dikkat edilmeli. Yüz tanıyan bir makine, fokusa buna göre ayar çekecektir. Görüntü sabitleme ise, doğru ışık ayarları ve deneyimli bir el ile bir miktar halledilebilecek bir konu olmasına rağmen uğraşmak çok zaman alabilir ve canınızı sıkabilir. Öte taraftan, görüntünün derinliğinden veya avlayacağınız objenin hareketinden kaynaklanan bulanıklıkları doğru ayarlarla düzeltmeniz mümkün olmayabilir. Bu durumda görüntü sabitleme özelliği yardıma yetişir ve tercih edilebilir bir özelliktir. Yüz tanıma(face detection) ise fotoğraf makinelerinde ekstra bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Komple bir makine düşünenler için tercih sebebi olabilir.
DSLR: DSLR makineler, kocaman single lens reflex(SLR) makinelere dijital görüntü algılayıcılar eklenmesi ile üretildi. Bas-çek makinelerin koyu renklerinde ve yüksek kontrastlı kısımlarında görülen noise sorununun yaşanmadığı, kadraj ve ışık konularında kontrolün elinizde olduğu, diyafram ve enstantane ayarlarının tamamen manuel yapıldığı, çok cici makineler DSLR lerdir.
DSLR ler, kompakt makinelerin sabit objektiflerinin aksine, SLR makineler gibi istediğin lensi seçmenize izin verir. Prime, zoom, telefoto, geniş açı gibi özelliklere sahip lensleri ihtiyacınıza göre seçebilirsiniz. Bu tür makineler çok pahalı olmakla birlikte; lensler hala çok pahalı ve hala aynı prensiple satılıyor; ne kadar ödersen o kadar iyisini alırsın.
Aşağıda SLR ve DSLR makineleri yer almaktadır.