Bu Blogda Ara

11 Nisan 2011 Pazartesi

Temel Video Formatları ve Özellikleri

AVI:

Audio Video Interleave baş harflerinin kısaltılmış şeklidir. Microsoft’un Windows standartlarındaki video formatıdır.

Divx:

Digital Video eXpress’in kısaltılmış şeklidir. DivX, MPEG-4 teknolojisi tabanlı bir dijital video sıkıştırma formatıdır. Disney, Dreamworks, Paramount ve Universal dahil olmak üzere birçok büyük Hollywood şirketleri tarafından önplana çıkarılan DVD-ROM formatını ifade eder. 

DivX HD:

Yüksek Çözünürlüklü (HD) DivX formatını belirtir. DivX HD altı kanallı, 5.1 Dolby Digital Surround ses desteği ve 4Mbps de 720p HD çözünürlükte video sağlar. DivX HD içerik PC ile veya DivX HD destekli DVD oynatıcı ile HD olarak izlenebilir.

MPEG:

Moving Picture Experts Group olarak bilinen MPEG, ISO nun çalışan bir grubudur. Terim aynı zamanda grup tarafından geliştirilen dijital video sıkıştırma standartları ve dosya formatlarının ailesi durumundandır. MPEG genellikle Windows, Indeo ve QuickTime gibi video formatlarından daha iyi kalitede video üretir. MPEG videoları işlemek için öncesinde playerların ilgili kodekleri barındırması gerekir.

MPEG algoritmaları, video sinyalini küçük bit grupları şeklinde sıkıştırarak iletmekte ve kolayca decode edilebilmektedir. MPEG kodlamadaki temel mantık; bir frame’in ana frameden sadece farklı olan kısımlarının yüksek oranda sıkıştırılmasıdır. Yani iki resim arasında sadece değişen kısımlar      (I-frame, P-frame) not edilmektedir. Sıkıştırılarak kodlanan bu video sinyali Discrete Cosine Transform (DCT) tekniği kullanılarak kodlanır.

Başlıca MPEG  standartları aşağıdakileri içermektedir:
  • MPEG-1: MPEG-1 standardının en yaygın uygulamaları (352x240) @ 30fps çözünürlüğü ve hızında video sağlar. Bilinen VCR videoların kalitesini biraz altında video kalitesi üretir.
  • MPEG-2: Tam CD kalitesinde ses ile 720x480 ve 1280x720 @ 60 fps çözünürlüğü ve hızında video sağlar. NTSC standardı dahil olmak üzere yaygın TV standartlarını ve hatta HDTV de kullanılır. MPEG-2 standardı DVD-ROM tarafından da kullanılır. MPEG-2 birkaç GB içine 2 saatlik video sıkıştırabilir. 
  • MPEG-3: HD TV ler için tasarlandı fakat MPEG-2 bu standardın yerini almıştır.
  • MPEG-4: Bir grafik ve video sıkıştırma algoritması olan MPEG-4, MPEG-1,2 ve Apple QuickTime teknolojisine dayanır. Wavelet tabanlı MPEG-4 dosyaları JPEG veya QuickTime dosyalarından daha küçük olduğundan daha dar bir bant genişliği üzerinden video ve görüntüleri aktarılabilmektedir.
  • MPEG-7: Gerçekte  Multimedya İçerik Açıklama Arayüzü olarak bilinen MPEG-7 multimeda içeriğini tanımlamak için ayarlanmış bir araç durumundadır. MPEG-7 spesifik bir uygulama için tasarlanmamıştır.
  • MPEG-21: Diğer MPEG standartlarının aksine sıkıştırma bir çeşit kodlama metodu sunmaktadır. MPEG-21 video içeriğin tanımlanmasını sağlayan bir standart olmasının yanı sıra içeriğe erişme, arama, depolama ve içerik telif haklarının korunmasını sağlar.

XviD:

Açık kaynak kodlu bir MPEG-4 video kodeğidir. XviD diğer ticari video kodeklerine alternatif olması için çıkarıldı. XviD codec, filmin uzunluğuna bağlı olarak DVD kalitesindeki videoyu bir veya iki CD’ye sığacak şekilde sıkıştırmaya olanak verir.  XviD videoları oynatmak için önceden bilgisayarınıza XviD codec'i yüklemeniz gerekir.

QuickTime:

Apple Computer tarafından geliştirilen bir video ve animasyon sistemidir. QuickTime, Macintosh işletim sistemine gömülmekte, video ve animasyon içeren Mac uygulamalarında kullanılmaktadır. PC'ler QuickTime formatındaki dosyaları çalıştırabilmektedir fakat öncesinde ilgili sürücünün yüklenmesi gerekir. QuickTime Cinepak, JPEG ve MPEG dahil olmak üzere birçok kodlama formatlarını destekler. QuickTime AVI formatının da dahil olduğu diğer video formatındaki standartlar ile rekabet halindedir.


DVD VR:

DVD Video Recording doğrudan diske düzenlenebilir bir DVD film üretmeye olanak veren DVD kayıt formatıdır. DVD-VR formatları, yeni video eklemek, menüleri değiştirmek, alt gruplar eklemeye olanak verir. DVD VR teknolojileri ağırlıklı olarak üst seviye ev DVD kaydediciler mevcuttur.
DVD VR formatları:
·         DVD+VR (DVD+RW diskler ile kullanmak için)
·         DVD-VR (Hem DVD-RAM hem de DVD-RW diskler ile kullanmak için)


DVD-Video:

Dijital filmlerinizi tam boy göstermek için kullanılan video formatıdır. DVD-ROM’ların  aksine, Dijital-Video formatı Content Scrambling System (CSS) sahip olup disk kopyalamaya engel olmaktadır. Bu da bugünün DVD-ROM playerlarının şifrelenmiş diskleri çözmek için bir yazılım veya donanım yükseltmesi yapmadan DVD-Video diskleri oynatmayacağı anlamına gelmektedir.


WMV:

Windows Media dosya formatıdır.


WMP:

Windows Media Player dosya formatıdır.


VOB:

Video Object’in kısaltması olan VOB bir DVD video dosya formatıdır. VOB yapısal olarak video, ses ve alt yazıları birleştirmek için birkaç tane multiplex içermektedir.


DVI:

Digital Visual Interface kısaltılmış biçimidir. Digital Display Working Group (DDWG) tarafından geliştirilmiş bir dijital arayüz standartıdır. Video görüntülemek için PC'nin grafik işlemci bloğuna dijital sinyal sağlayan TMDS protokolü kullanılarak iletilir. Sadece video sinyallerini içeren DVI arayüzü 160 MHz yi aşan bant genişliğine sahiptir. Monitörlerde ve HD TV lerde sıklıkla kullanılmaktadır.

3GP:

Cep telefonlarındaki video streamlerinin daha hızlı ve akıcı oynatılması için daha az depolama ve band genişliğine sahip olan MPEG-4(MP4) formatının basitleştirilmiş biçimidir.

CD-I (Compact Disc-Interactive):

Video, ses ve kompakt optik disklerde binary veri depolamak için Philips ve Sony tarafından ortaklaşa geliştirilen bir yazılım ve donanım standartıdır. 552MB (megabayt) binary datasını destekler ve farklı türde video-ses kodlama biçimleri belirtir.


 

3 yorum:

  1. Hayatımı kurtardınız teşekkürler. .

    YanıtlaSil
  2. http://www.dailymotion.com/video/xwxdd4_wayne-dyer-ambition-to-meaning-the-shift-trsub-001_tech?start=804#.UQEAK_IvBR0

    bu videoyu nasıl indirebilirim? İdm bunu flv olarak görüyor ama indiremiyor... Yardım Lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. savefrom.net e gir url adresini yapıştır indir

      Sil