Bu Blogda Ara

6 Nisan 2011 Çarşamba

Progressive ve Interlaced Video Nedir?

Günümüzde dijital video işlemek için iki farklı teknik kullanılmaktadır. Bunlar interlaced ve progressive tarama metodlarıdır. Hangi tekniğin kullanılacağı uygulama ve video sistemine bağlı olarak değişmektedir.

Interlaced tarama:
Interlaced tarama tabanlı görüntüler standart TV(CRT) ekranında genelinde 576 satırdan oluşur. Katot ışın tüpleri için geliştirilen teknikler kullanılır. Bu satırlar tek ve çift satırlar olmak üzere ikiye ayrılır ve bütün resim göz önünde bulundurulduğunda ilk olarak tek ikinci olarak ise çift satırları ekrana basarak tüm resmi oluşturur. Aslında bütün bir resmin yarı çözünürlükte iki resim olarak ardı ardına ekrana basılması şeklinde tanımlayabiliriz. Fakat bu durum ekranda flicker dediğimiz anlık parlamalara sebep olabilir.
Interlaced tarama tüm dünyada yıllardır analog kamera, televizyon ve VHS videolarda kullanılmaktadır. Günümüz HD yayınlarında da sıkça kullanılmaktadır. Örneğin TRT HD ve LIG TV kanalı 1080i çözünürlükte yayın yapmaktadır. Fakat ileride yerini progressive taramaya bırakması beklenmektedir.

Progressive Tarama:
Progressive tarama interlaced taramadaki gibi iki ayrı resim şeklinde değil tam tersi satırlar sırasıyla taranmakta ve bir bütün olarak resim yenilenmektedir. Başka bir deyişle, çekilen görüntülerin tarama interlaced gibi ayrı alanlara bölünmüş değildir. Bundan dolayı da ekranda flicker etkisi oluşturması beklenen bir durum değildir.

Interlaced ve progressive arasındaki farkı hareket halindeki bir resim üzerinde göstermek gerekirse: 
Kamera hareketli bir nesneyi yakaladığı zaman, dondurulmuş görüntünün netliği kullanılan teknolojiye bağlıdır. Progressive tarama kullanılarak çekilen JPEG, ayrıca  interlaced taramanın kulanıldığı 4CIF ve sırasıyla 2CIF karşılaştıralım.


Resimden de anlaşılacağı üzere;
  • Progressive taramada resim çok daha net ve sürücü tespit edilebiliyor
  • Interlaced taramada resimde haraket halinde jadder etkisi gözlenmiş.
  • Frame çiflerenek elde edilen interlaced resimde ise blur etkisi gözlenmektedir.
Tüm bunlar gösteriyorki aynı satır sayısına sahip olan bir videoda progressive tarama tercih edilmelidir. Örneğin; 1080p video 1080i video ya tercih edilmelidir. 1080i HD video yaklaşık olarak 720p HD video ile eşdeğer durumdadır.







3 yorum:

  1. LİG TV HD seyrederken kamera hareket halindeki oyuncuyu taip ederken zemin renginin bozulduğunu fark edeceksiniz
    Bir de kamera durduğundaki sahanın rengi ve görüntüsüne dikkat edin ne dediğimi anlarsınız.

    YanıtlaSil
  2. Ne dediğinizi çok iyi anladım.Bulanma olayından bahsediyorsunuz. Söz ettiğniz olayı ben, şu ana kadar,tepki süresi kaynaklı diye biliyordum. Zira satış elemanları hep o yönde bilgi verdi. Ama, dediğinize göre, tepki süresi aynı kalsa da, progressive taramaya geçince bu sorun ortadan kalkıyor demek ki !

    YanıtlaSil
  3. Alıntı değilse elinize zamanınıza sağlık, eğer alıntı ise açık ve net bir şekilde bize aktardığınız için teşekkürler. Ben bir süre hollandada kaldım, orada yayınlar genel olarak interlaced yayınlanıyor, her ne kadar kimi yerlerde güzel sonuçlara sebep olsa da kimi yerlerde de çok kötü şeyere sebep oluyor, en basit örnek kendi canon profesyonel kameramda da olduğu gibi, kamerayı azıcık bile kaydırsak çizikler oluşmaya başlıyor, bu da çok kötü bir etki yaratıyoor. Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil