Bu Blogda Ara

6 Nisan 2011 Çarşamba

iPhone mu almalı yoksa Android işletim sistemli smartphone mu?

Merhaba,

Öncelikle android işletim sistemini kullanan bir kullanıcı olarak yazdığımı belirtmek isterim. Aşağıda Android'in iphone üzerindeki temel üstünlüklerini olduğunu düşündüğüm kısımları sizlerle paylaşmak isterim. 

1. Multitask yeteneği

iPhone işletim sistemi bu yeteneği ancak 4.0 sürümüyle kazanıyor. Ancak tam olarak değil, hala kısıtlamaları var. Oysa Android 1.0 sürümünden bu yana güçlü bir multitask yeteneğine sahip ve mimari olarak bu konuda üstün. Kullanıcılar Android üzerinde uygulama çalıştırmadan GPS verisi bile kaydedebiliyor.

 2. Ana ekran farkı

Android'in ana ekranı kişiye özel olarak özelleştirilebiliyor. Önemli uygulamalar aktif bir şekilde ve bir bakışta kullanıcıyı bilgilendiriyor. iPhone'da sayfalarca uygulama gezip, çalıştırıp, yüklemesini beklemek gerekiyor. 

3. Android uygulamaları

Android'İn arkasında 50.000 adet uygulama var. Sayı olarak ve kazanç olarak bir başarı hikayesi olan iphone App Store'un 180.000 sayısına uzak görünebilir ama hızla büyüyor. iPhone uygulama dükkanına haftada 10.000 uygulama gönderilse de bunların çoğu artık aynı işleri yaptıkları ya da çok basit uygulamalar oldukları için kabul görmüyor. Yani iPhone App Store eskisi kadar hızlı güçlenemiyor. Android ise genç ve çevik.
 
4. Android uyarıları
iPhone'da pop up bilgilendirmeler ile kısıtlama var ama Android'de ek uygulamalar çok rahat. Ana ekranı doldurmadan uyarı çubuğunda gözüken bilgiler, kolayca açılıp okunabiliyor. Kullanıcı türlü uygulamanın sunduğu bilgilendirmeden, hızla, kolayca haberdar olabiliyor.

5. Özgürlük

Apple kullanıcıları ya iPhone alacak, ya iPhone alacak. Ama Android kullanıcıları türlü cep telefonu seçeneğine sahip. Bu işletim sisteminin sunduğu özelliklerden farklı markalara ait, farklı özelliklere sahip kişisel zevk ve ihtiyaçlara uygun cep telefonları ile yararlanmak mümkün oluyor.

6. Servis sağlayıcı özgürlüğü

Yurtdışında ve özellikle rekabetin yoğun olduğu yer Amerika. Tek servis sağlayıcı ile anlaşan Apple'ın iPhone'u meşhur oldukça AT&T hizmetinden şikayetler de artmaya başladı. Google Android'de ise çeşitlilik var. Bu çeşitlilik ve seçim özgürlüğü bir servis sağlayıcıdan hoşnut kalmayan tüketiciye rahatlık sağlıyor. Dünya çapında buna benzer bir durum söz konusu.

7. Jailbreak'e gerek yok

Ek özellikler açmak için iPhone yazılımını kırıp garanti dışı bırakmak gerekiyor. Bu durumu Apple tasvip etmiyor, hatta engellemek için ne gerekiyorsa yapıyor. Oysa Android kullanıcıları uğraştırmadan, farklı yazılımların yüklenmesine izin veriyor. İster daha gösterişli, ister daha hız odaklı, ROM seçimi kullanıcıya kalmış.

8. Ayarlar daha hızlı
 
WiFi, GPS, 4G, Bluetooth gibi teknolojiler yararlı ancak pil ömrüne de etki ettikleri için, bazen işleri zorlaştırabiliyorlar. Akıllı telefon kullanıcıları bu özellikleri ihtiyaç duymadıklarında kapatarak şarj ömrünü uzatabiliyor.  Android ayarları çok kolay yapılabilirken, iPhone'da bu ayarlar daha derinlere gömülü ve değiştirmesi daha çok vakit alıyor.

Sonuçta Android, iPhone'dan daha sonra tasarlandı ve tasarlayanlar, iPhone'da yanlış olarak gördükleri uygulamaları tekrar etmedi. Yeni sürümler hızla çıktı ve Android, iPhone'dan çok daha hızlı bir şekilde gelişti, gelişmeyi sürdürüyor.

9. Sosyal entegrasyon

Flickr ile fotoğraf, Google Docs ile belge ve Facebook-Twitter ile de bilgi paylaşmak çok kolay.

Google hesabı hepsiyle ilişkilendirildiğinde hayat çok kolaylaşıyor. Çekilen fotoğrafları otomatik olarak yüklemek çok kolay. Facebook hesabı ile cep telefonu bağlantıları senkronize edilebiliyor. iPhone'da ise bu tür işlemler için 3. parti uygulamalar kurmak gerekiyor. Bu da bir ara katman oluşturuyor. Android'in desteği daha sağlam ve özgür.
Yukarıda temel üstünlüklerini verdiğim maddelerden anlaşılıyor ki markası önemsiz olmakla birlikte Android işletim sistemli akıllı telefon almayı daha çok tavsiye ederim. 
 
Not: Diğer yazımda ise iki dev arasındaki günümüz pazar payı ve birkaç yıl sonraki durumu bulabilirsiniz...

1 yorum:

  1. Benim iPhone 4S IOS güncelleştirmek istiyor. Nasıl basit bir şekilde bunu yapmak için.? iphone en ucuz

    YanıtlaSil