Bu Blogda Ara

9 Nisan 2011 Cumartesi

GPS ve Temel Özellikleri

GPS (Global Positioning System) ya da Türkçe bir ifadeyle Global Konumlandırma Sistemi; dünya yörüngesindeki uyduları kullanarak teknik GPS alıcıları hesaplamak ve kullanıcıya doğru konum, hız-zaman bilgilerini görüntülemeyi ve hassas sinyal transmisyonunu sağlayandünya yörüngesindeki uydulardan oluşan kablosuz haberleşme sistemidir. Üç veya daha fazla uydudan sinyallerin alınmasıyla, GPS alıcıları matematiksel nümerik iterasyon yöntemleriyle yerinizi belirlemektedir.

Boeing GPS Satellite
Lokasyon hesaplama gücünün yanı sıra, yol haritaları, topografik bilgiler bellekte saklanan veriler ile GPS alıcıları; konum, zaman ve hız bilgilerini GPS alıcı ekranlarında görsel olarak gösterebilmektedir. GPS her türlü hava koşulunda, gece veya gündüz, günün her saati içinde doğru şekilde dünyanın her yerinde çalışmaktadır. GPS sinyallerinin kullanımı için herhangi bir abonelik ücreti yokturGPS sinyalleri yoğun orman kanyon, mağara duvarlar veya gökdelenler tarafından engellenmiş olabilir (fading effect) ve bazı yerlerde doğru GPS navigasyon izni vermeyebilir. Bu yüzden kapalı alanlarda verim düşmekte ve haberleşmenin hızlı, doğru yapılabilmesi için mümkün olduğunca açık havada kullanılmalıdır.

GPS cihazları genellikle ve yüksek doğruluk payıyla 15m yarıçapa sahip bir daire içinde yer tespiti yapar.

Çıkış noktası ABD olan GPS, diğer bireysel devletler veya çok uluslu konsorsiyumlar tarafından da  geliştirilmektedir. Bu sebeple fonksiyonel olarak GPS desteği de sunan uydu sayılarının zamanla artması, GPS navigasyon cihazlarının da üretimini arttırmıştır. Bu cihazlar ayrı olarak  bulunabileceği gibi akıllı telefonlara da modül olarak entegre edilebilmektedir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder