Bu Blogda Ara

9 Nisan 2011 Cumartesi

Dijital Ses: Coaxial SPDIF

Coaxial SPDIF:

SPDIF (Sony/Philips Digital Interconnect Format) S/PDIF, S/P-DIF ve IEC 958 olarak da bilinen dijital ses formatıdır. SPDIF; PC ses kartları, CD çalarlar, DVD oynatıcılar, oto ses sistemlerine dijital stereo olarak ses sinyalinin taşınmasında kullanılır.

SPDIF protokolü belirli bir data veri hızı veya çözünürlük belirtmez. SPDIF konnektörlerinin bağlı olduğu sistemlerin kapabilitesine bağlı olarak bir sinyal veri hızı belirlenir. SPDIF ses veri hızı genelde stereo CD'ler için 44.1kHz, dijital ses kayıtları için de 48kHz olarak belirlenmiştir. Tipik SPDIF sinyalleri 16-bit sınırlı olmasına rağmen, SPDIF protokol aslında 20-bit ses destekler. Her ne kadar direk olarak SPDIF protokolü 24 bit desteklemese bile yakın zamanda olması beklenmektedir. Bu da ses veri hızını artacaktır ve ses kalitesi artacaktır.

SPDIF verileri 32-bit veri kelimeleri şeklindeki bir stream olarak aktarılır. Veri blokları her bir stereo kanal için aktarılan 192 veri paketinden oluşmaktadır. İki stereo kanal olduğu düşünülürse toplam 384 paketlik veriden oluşur.

S/PDIF arayüzünün iki temel amacı vardır:

  • S/PDIF arayüzü DVD player veya bilgisayar gibi temel cihazlardan Dolby Digital ve DTS Surround Sound için ev sinema sistemlerine vs. dijital sıkıştırılmış ses aktarmak için kullanılır.
  • S/PDIF arayüzü kapsamlı ses donanımlarıa dijital ses sinyallerinin taşınmasında kullanılmak üzere geliştirilmiştir.
SPDIF kullanmanın en büyük avantajı ses sinyalinin büyük oranda özellikle düşük gürültü genlikli sinyallerde arındırılmış olmasıdır. Sebebi ise ses taşınması için RCA kablo denilen koaksiyel olarak ve bozucu etkileri önleyen shield katmanının olmasıdır. Bundan dolayı white, pink ve toprak gibi düşük gürültülerden etkilenmez.


1 yorum: